Despre maghiarii din ROMÂNIA


Relaţiile tensionate ale  maghiarilor din România cu locuitorii români durează de foarte multă vreme, dacă vreţi încă de când au ajuns pe teritoriul Transilvaniei de astăzi, de la descălecat.
Aduşi de primii regi ai Ungariei la frontierele regatului pentru a le păzi, maghiarii au bănuit că aceste teritorii  nu sunt ocupate de nimeni, că eventuala populaţie  s-ar fi retras odata cu retragerea aureliană din 273 e.n., şi în consecinţă maghiarii ar fi primii şi singurii stăpâni ai acestor teritorii. Sunt chiar istorici care au încercat să demonstreze asta.
Izvoarele istorice, însă, îi contrazic. Logica firească a istoriei îi contrazic. Nu, n-au fost primii aici în Transilvania, au fost stăpâni doar în virtutea privilegiilor primite de la regii Ungariei, doar pentru că aşa s-au crezut ei vreme de aproape 1000 de ani. Doar pentru că au făcut parte dintr-un imperiu s-au crezut “imperatori”. Românii au fost dintotdeauna majoritari. Şi teritoriu a fost bineînţeles locuit de români.
Am câştigat Ardealul, Banatul, Crişana şi Maramureşul în Primul Război Mondial, în urma Tratatului de la Trianon.
Gata! Ajungă-vă! Acolo s-a terminat cu Imperiul Austro-Ungar. Popoarele şi-au recâştigat dreptul la libertate. Ei chiar şi acum mai suferă că nu mai sunt imperiu. Mai au nostalgii din vremea când făceau legea doar pentru că erau sprijiniţi de la Viena? Ce nu le este clar oare maghiarilor din România? Că suntem stat naţional? Că teritoriul este indivizibil? Că nu le dăm autonomia aşa cum o cer ei?

Chiar credeţi că românii din Ardeal uită cât de “cuminţi” aţi fost voi? Chiar credeţi că uităm cum era pe vremea stăpânirii austro-ungare din Transilvania? Că românii nu aveau voie să-şi vorbească limba maternă sau să-şi îmbrace straiul. Că am fost consideraţi cetăţeni de mâna a doua la noi acasă. Că uităm cum ne-aţi călcat în picioare şi limba şi obiceiurile, cum ne-aţi umilit bătrânii, tinerii şi copii? Şi acum dacă vă lasăm în pace cereţi tot mai mult. Păi ce mai vreţi? Chiar credeţi că uităm cum aţi găsit de cuvinţă să aplicaţi prevederile Dictatului de la Viena? Că v-aţi urcat cu bocancii pe o populaţie lasată fără apărare, că ne-aţi ucis şi ne-aţi furat, că aţi invadat un teritoriu demilitarizat? Şi dacă stăpânii trecători vă dă avânt doar pentru bruma de voturi pe care le vindeţi la patru, cinci ani chiar credeţi că fără voi nu se poate?
Armata Română nu este o armată de ocupaţie, este şi a fost o armată de eliberare. Şi în Ardeal şi în Basarabia. Voi aţi trimis o armată de ocupaţie peste un teriotoriu cedat fără luptă şi de bunăvoie.
Vreţi Ţinut Secuiesc? Îl aveţi! Secuiesc sau  românesc sunte-ţi în Romania. Cui nu-i convine să ne lase pe noi aci, cu ale noastre.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Ce s-a mai întâmplat recent? și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s